Lunges Spiergroep

De lunges spiergroep is een essentieel onderdeel van een effectieve krachttraining routine. Deze oefening, ook wel bekend als uitvalspassen, is een van de meest effectieve manieren om de spieren in je onderlichaam te versterken en te tonen. Maar welke spieren worden er precies aangesproken tijdens deze oefening? In dit artikel gaan we dieper in op de lunges spiergroep en hoe je deze oefening het beste kunt uitvoeren voor maximaal resultaat.

Welke spieren worden aangesproken?

De lunges oefening is een compound oefening, wat betekent dat het meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt. De belangrijkste spieren die worden getraind tijdens lunges zijn:

 • Quadriceps: Dit zijn de grote spieren aan de voorkant van je dijen. Ze zijn verantwoordelijk voor het strekken van je knieën.
 • Hamstrings: Dit zijn de spieren aan de achterkant van je dijen. Ze helpen bij het buigen van je knieën en het strekken van je heupen.
 • Gluteus maximus: Dit is de grootste spier in je lichaam, gelegen in je billen. Het helpt bij het strekken en roteren van je heupen.
 • Core: Dit zijn de spieren in je buik en onderrug. Ze helpen bij het stabiliseren van je lichaam tijdens de oefening.

Hoe voer je lunges uit?

Om de lunges correct uit te voeren en de juiste spiergroepen aan te spreken, volg je de volgende stappen:

 1. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Zet met één voet een grote stap naar voren, terwijl je je andere voet op zijn plaats houdt.
 3. Buig beide knieën om in een lunge positie te komen. Je voorste knie moet in een hoek van 90 graden zijn en je achterste knie moet bijna de grond raken.
 4. Duw jezelf omhoog met je voorste voet en keer terug naar de startpositie.
 5. Herhaal de oefening met je andere voet.

Voordelen van lunges

Naast het versterken en tonen van de lunges spiergroep, biedt deze oefening nog een aantal andere voordelen:

 • Verbeterde balans: Omdat je de oefening op één been uitvoert, helpt het om je balans en stabiliteit te verbeteren.
 • Verhoogde flexibiliteit: Lunges helpen om de flexibiliteit in je heupen te verbeteren, wat kan helpen om rugpijn te verminderen.
 • Functionele kracht: De beweging van een lunge bootst natuurlijke bewegingen na, zoals lopen, rennen of springen. Dit maakt het een geweldige oefening voor het verbeteren van je functionele kracht.

Veelvoorkomende fouten bij lunges

Om blessures te voorkomen en ervoor te zorgen dat je de juiste spiergroepen aanspreekt, is het belangrijk om op de volgende veelvoorkomende fouten te letten:

 • Te grote of te kleine stap: Als je stap te groot is, kan dit druk op je onderrug zetten. Als je stap te klein is, kan dit druk op je knieën zetten. Zorg ervoor dat je een stap zet die groot genoeg is zodat je knie in een hoek van 90 graden is.
 • Je knie gaat over je teen: Zorg ervoor dat je knie niet voorbij je teen gaat wanneer je in de lunge positie bent. Dit kan druk op je knie zetten en mogelijk tot blessures leiden.
 • Je houdt je lichaam niet rechtop: Het is belangrijk om je lichaam rechtop te houden tijdens de oefening. Als je naar voren leunt, kan dit druk op je onderrug zetten.

De lunges spiergroep is een belangrijk onderdeel van een effectieve krachttraining routine. Door deze oefening correct uit te voeren, kun je de spieren in je onderlichaam versterken en tonen, je balans en flexibiliteit verbeteren en je functionele kracht verhogen. Let op de veelvoorkomende fouten om blessures te voorkomen en het meeste uit je training te halen.