Trainen met lichaamsgewicht

Trainen met lichaamsgewicht is een vorm van krachttraining waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt als weerstand in plaats van gewichten of machines. Deze vorm van training is populair geworden vanwege de eenvoud, veelzijdigheid en het feit dat het overal en op elk moment kan worden gedaan. In dit artikel zullen we de voordelen, technieken en oefeningen van trainen met lichaamsgewicht bespreken.

Voordelen van trainen met lichaamsgewicht

Er zijn veel voordelen verbonden aan het trainen met lichaamsgewicht. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Veelzijdigheid: Je kunt een volledige lichaamstraining krijgen met alleen je lichaamsgewicht. Er zijn oefeningen voor elke spiergroep, van je benen en billen tot je armen en buikspieren.
 • Convenience: Je hebt geen dure apparatuur of een sportschoolabonnement nodig om te trainen met lichaamsgewicht. Je kunt het overal doen, of je nu thuis, in een park of op vakantie bent.
 • Veiligheid: Omdat je geen gewichten of machines gebruikt, is er minder kans op blessures. Je kunt je concentreren op de juiste vorm en techniek zonder je zorgen te maken over het laten vallen van gewichten of het verkeerd gebruiken van machines.
 • Functionaliteit: Trainen met lichaamsgewicht helpt je om functionele kracht op te bouwen, wat betekent dat het je helpt om beter te presteren in het dagelijks leven. Het verbetert je balans, flexibiliteit en coördinatie.

Technieken voor trainen met lichaamsgewicht

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken bij het trainen met lichaamsgewicht. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Push-ups: Dit is een geweldige oefening voor je borst, schouders en triceps. Zorg ervoor dat je lichaam in een rechte lijn blijft van je hoofd tot je hielen.
 • Squats: Dit is een uitstekende oefening voor je benen en billen. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen gaan als je squat.
 • Planks: Dit is een geweldige oefening voor je buikspieren. Zorg ervoor dat je rug recht is en je buikspieren aangespannen zijn.
 • Pull-ups: Dit is een uitstekende oefening voor je rug en biceps. Zorg ervoor dat je je ellebogen naar beneden en naar achteren trekt.

Oefeningen voor trainen met lichaamsgewicht

Er zijn talloze oefeningen die je kunt doen bij het trainen met lichaamsgewicht. Hier zijn enkele van de meest effectieve:

 • Jumping jacks: Deze oefening is geweldig voor het opwarmen van je lichaam en het verhogen van je hartslag.
 • Mountain climbers: Deze oefening is geweldig voor je buikspieren en helpt ook om je hartslag te verhogen.
 • Tricep dips: Deze oefening is geweldig voor het werken aan je triceps en kan worden gedaan op een bankje of stoel.
 • Walking lunges: Deze oefening is geweldig voor je benen en billen en helpt ook om je balans te verbeteren.

Trainen met lichaamsgewicht is een effectieve en veelzijdige manier om in vorm te blijven. Het is geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus en kan worden aangepast aan je individuele behoeften en doelen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met trainen met lichaamsgewicht!